Puhelinliittymä: Vertaa liittymä ja löydä edullisin!

Löydä markkinoiden edullisin puhelinliittymä! Kerro meille nykyinen operaattori niin etsimme sinulle sopivimmat liittymätarjoukset.

Katso vertailu ilman rekisteröitymistä tästä

Vertaahinta.com auttaa sinua vertailemaan hotellit, lennot, laajakaistat, lainat, lehtitarjoukset, puhelinliittymät sekä sähkösopimukset.

dna liittymätarjous
Moi-mobiili-logo
Telia-Logo
elisalogo
puhelinliittymä

Puhelinliittymät

Puhelinliittymällä tarkoitetaan nykyisin hieman eri asiaa kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Moni muistaa vielä kotonaan olleen lankapuhelimen, josta näppäiltiin numerot kaverille soitettaessa. Puhelinliittymä oli tuolloin vain soittamista varten ja varsinainen liittymä saattoi olla puhelinosake, esimerkiksi Oulun Puhelimen osake. Vaikka ajallisesti ei ole kulunut kauaa, on kuitenkin tultu pitkä matka noista ajoista. Monelta ei enää löydy kotoaan lankapuhelinta. Nykyisin puhelinliittymällä tarkoitetaankin kannettavan mobiililaitteen liittymää, jolla voi käyttää mobiiliverkkoa. Puhelin liittyy verkkoon ympäri maata sijaitsevien tukiasemien kautta, ja käyttäjä ei ole enää paikasta ja ajasta riippuvainen. Jokaisella on mahdollisuus soittaa ja hoitaa asioitaan milloin vain ja missä vain. Enää ei tarvitse olla kotona soittamassa, vaan voit liikkeellä ollessasi kilauttaa kaverille ja kysyä onko hän kotona.

Operaattoreita on laidasta laitaan

Siinä missä puhelinosake oli enemmänkin oikeus käyttää kaikille samaa puhelinverkkoa, toimivat operaattorit nykyisin hieman eri periaattella. Markkinoilla on niin sanottuja perinteisiä operaattoreita, joilla on omat tukiasemansa ja oma koko maan kattava verkkonsa. Ne myös omistavat itse oman verkkonsa, näitä operaattoreita ovat esimerkiksi tunnetut Elisa sekä DNA. Markkinoille on viime vuosina tullut myös uudenlaisia operaattoreita, niin sanottuja virtuaalioperaattoreita. Ne eivät itse omista mitään verkkoa, vaan vuokraavat verkon toiselta operaattorilta.

Perinteisissä operaattoreissa ja virtuaalioperaattoreissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Virtuaalioperaattorin liittymän saattaa saada halvemmalla, jos omat tarpeet eivät ole mitkään maailmaa mullistavat. Monesti niissä on kuitenkin omat rajoitteensa, esimerkiksi datakatto. Monet perinteiset operaattorit eivät kyseistä käsitettä tunne edes halvimmissa liittymissä.

Suomalaiset operaattorit

Suomessa toimii tällä hetkellä 9 eri matkapuhelinoperaattoria, joten valinnan varaa löytyy. Kaikki tarjoavat hieman erilaisia paketteja ja tarjouksia, joilla kuluttajia houkutellaan asiakkaiksi. On vaikea sanoa, mikä on sopivin liittymä kenellekin, se riippuu niin puhelimen käytöstä. Soitatko ja tekstaatko paljon? Käytätkö vain pelkästään nettiä ja puheluita ei tule juuri lainkaan? Suurimmat Suomessa toimivat operaattorit ovat Elisa ja DNA. Suurimmilla operaattoreilla on yleensä myös tarjolla hyvin lisäpalveluita, joten kannattaa miettiä tarkkaan mikä on juuri omiin tarpeisiin se sopivin liittymä.

Elisa

Elisalla on takanaan varsin pitkä historia ja se ulottuu aina 1800-luvulle saakka. Alunperin Elisa toimi nimellä Helsingin Puhelinyhdistys, josta myöhemmin tuli Helsingin Puhelin. Nykyinen nimi otettiin käyttöön 2000-luvun alussa. Elisaan on vuosien aikana sulautunut useita eri yrityksiä, joista merkittävin on ehkä Radiolinja, kun puhutaan matkapuhelinoperaattoreista. Radiolinja oli 1990-luvulla toiminut oma itsenäinen operaattori.

Yrityksenä Elisa toimii kahden eri brändin alla. Toiseen puoleen kuuluvat yrityspalvelut, laajakaista sekä tv-palvelut. Puhelinliittymät toimivat Saunalahden brändin alla, joka sekin on aikanaan ollut oma matkapuhelinoperaattori.

Elisa on suurin ja kaunein. Se tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä että myös kaikki oheispalvelut toimivat varsin mallikkaasti. Asiakaspalvelu on hyvin tavoitettavissa ja monia eri kanavia pitkin.

DNA

DNA on kasvanut lyhyessä ajassa varsin merkittäväksi matkapuhelinoperaattoriksi. Siihenkin on sulautunut vuosien varrella muita yrityksiä, esimerkiksi Welho. DNA on perustettu vuonna 2000 ja perustajana toimi Finnet-yhtiö. DNA vuokraa omaa puhelinverkkoaan monille muille virtuaalioperaattoreille. DNA on tullut tunnetuksi monipuolisesta tuotevalikoimastaan. Tuotepaketteja löytyy joka lähtöön ja hinnatkin ovat varsin kilpailukykyiset.

Telia

Telia ei varsinaisesti ole suomalainen yritys, mutta se on merkittävä matkapuhelinoperaattori Suomessa. Telia tulee Ruotsista, mutta siihen on myös liitetty muutamia vuosia sitten suomalainen puhelinoperaattori Sonera, joka oli aikanaan markkinajohtajia Suomessa. Teliaa käyttävät erityisesti yritysasiakkaat.

Moi Mobiili

Moi Mobiili on tullut markkinoille hieman erilaisella ajatuksella. Se ei omista omaa verkkoa ollenkaan vaan vuokraa verkon DNA:lta. Se tarjoaa kuluttajille varsin huokeita liittymiä, joissa kuluttaja maksaa vain siitä mitä hän tarvitsee. Liittymä on mahdollista ostaa hyvinkin erilaisilla kombinaatioilla, mikä tekee myös hintahaitarista varsin suuren.

Muut

Muita Suomessa toimivia operaattoreita ovat Aina, Globetel, sekä Tele Finland. Nämä ovat kuitenkin jääneet varsin marginaaliseen asemaan, eivätkä ne ole haastamassa markkinajohtajia. Suomessa verkkobisnes onkin keskittynyt parin suuren operaattorin ympärille.

Liittymä netillä vai ilman

Mistä sitten tietää, kannattaako puhelinliittymä ostaa netin kanssa vai ilman? Se riippuu ihan jokaisen käyttötavoista. Joku voi tarvita puhelinta ainoastaan soittamiseen. Myös esimerkiksi monissa työpaikoissa on työpuhelin, joka on jokin perusmalli ja sillä on tarkoitus ainoastaan soittaa puheluita. Tällaisia ovat esimerkiksi sairaaloiden työpuhelimet vaikkapa päivystäjällä, tai lähetillä, joka ajaa pakettiautoa. Tällöin ei tarvita puhelimeen nettiä, vaan pelkkä tavallinen puhelinliittymä riittää.

Moni tavallinen kuluttaja voi kuitenkin tarvita liittymän netin kanssa. Nykypäivänä niin moni asia löytyy verkosta, että on lähes mahdotonta kuvitella elämää ilman nettiä. Kaikki puhelinnumerot löytyvät sieltä, pankkiasiat voi hoitaa netissä, ravintolan ruokalistan voi tarkistaa sieltä ja leffaliput voi ostaa netin kautta. Suurin osa nykyisistä myydyistä matkapuhelinliittymistä myydäänkin netin kanssa, sillä siitä on tullut niin merkittävä osa nykyistä yhteiskuntaa. Jokaiselle yritykselle on lähes elinehto, että yrityksen tiedot ja tarjottavat palvelut löytyvät verkon syövereistä.