Puhelinliittymä ilman nettiä
Puhelinliittymät - Puhelinliittymä ilman nettiä
Puhelinliittymä ilman nettiä
Puhelinliittymiä on tarjolla monenlaisia. On olemassa kalliimpia ja halvempia vaihtoehtoja sen mukaan, mitä kuluttaja haluaa maksaa puhelinliittymästään, ja mitä palveluja hän haluaa käyttää sen avulla. Samoin valintaan voivat vaikuttaa, millainen kuuluvuus on kyseisen puhelinliittymän tarjoajalla, ja kuinka sitova sopimus on kuluttajalle. Kuluttajat eivät yleensä pidä epämääräisistä kytkykaupoista, joissa tarjotaan liittymän ostajalle ilmainen nettiyhteys määrätyn ajan, ja sitten yht’äkkiä lasku liittymän käytöstä kohoaa huikeasti. Monet liittymän tarjoajat voivat helposti päivittää asiakkaan liittymän useamman palvelun käsittäväksi kokonaisuudeksi, jos se on tarpeen.
Kaikki käyttäjät eivät halua myöskään puhelinliittymää, jossa on Internet-yhteys mukana. Monet vanhukset eivät osaa käyttää Internetiä puhelimensa avulla, ja siksi haluavat yleensä liittymän ilman nettiä. Syynä voi olla esimerkiksi sormissa oleva reumatismi tai heikentynyt näkökyky, eikä vanhus osaa välttämättä suurentaa puhelimessaan Internet-tekstejä ja -kuvia. Näin ollen liittymän tilaaja voi olla tyytyväinen myös netittömään puhelimeensa.
Millaisia puhelimia on saatavilla ilman nettiä
On olemassa vielä lankapuhelimia, joissa ei ole nettiä. Näitä on usein laitoksissa ja virastoissa. Jos esimerkiksi jostain syystä langattomat verkot olisivat toimimattomat, lankaverkot edelleen toimivat poikkeustilanteessa. Lankapuhelimen omistaminen on ollut entisaikaan kallis sijoitus. Osa lankapuhelimen käyttäjistä omisti puhelinosakkeen, osa vuokrasi lankapuhelimen.
Vuonna 2017 oli enää alle 500 000 lankapuhelinta Suomessa. Niiden ylläpito on ollut jo pidemmän aikaa taloudellisesti kannattamatonta. Elisa ja DNA kuitenkin tarjoavat edelleen lankapuhelimia. Jos pelkää saavansa säteilyä langattoman matkapuhelimen kautta, tai on allerginen sille, voi hankkia vielä lankapuhelimen. Siinä ei ole Internetiä, mutta siihen voi tilata muita palveluja, kuten maksullisen herätys- tai muistutussoiton.
Nykyisin vanhuksille ja kuulovammaisille tarjotaan myös Doro -puhelinta, jossa on isot näppäimet. Valikoimissa on saatavana matkapuhelimen tai lankapuhelimen kaltaiset laitteet, joissa on kuitenkin käytössä Sim-kortti. Monet tykkäävät vielä lankapuhelimen näköisestä puhelinkojeesta, kun siinä on myös iso numeronäyttö ja suuret näppäimet. Puhelimessa ei ole kuitenkaan nettiliittymää ja sitä voi kuunnella kuulolaitteen kanssa. Äänen voimakkuutta voi säätää. Lisäksi siinä on kuuluva kaiutin ja valohälytys. Virran se saa kaapelin kautta, joten lankapuhelin ei ole kannettavissa matkoilla mukana. Silti se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi kesämökille.
Halvin puhelinliittymä ilman nettiä
Ilman nettiä olevan liittymän voi ostaa joko kuukausimaksulla tai prepaidinä puhelimeensa. Nykyaikana kuluttaja vertailee hintoja, jotta osaisi valita itselleen sopivimman liittymän. Tarkastellaan eri liittymien maksuja seuraavasti alkaen kalleimmasta halvimpaan:
- Elisa Lankapuhelin maksaa 24,90 euroa/kk ja siihen sisältyy 120 minuuttia normaalihintaisia puheluita. Muista palveluista on erillinen hinnasto.
- Moi Mobiili maksaa kuusi euroa/kk ja puhe- ja tekstiviestit maksavat 7 senttiä per minuutti/kerta. Liittymä on heti laajennettavissa myös eri sopimuksella 4G nettiin, mutta asetuksista sen voi sulkea.
- Elisa Saunalahti Tarkka maksaa 4,90 euroa/kk, avausmaksu on 3,90 euroa ja puhelut tai tekstiviestit maksavat 6,90 senttiä per minuutti tai kpl.
- Elisa Saunalahti Kotipuhelin muistuttaa lankapuhelinta, koska sillä ei voi mennä nettiin eikä lähettää tekstiviestejäkään. Liittymä maksaa 3,99 euroa/kk, ja soitot oikeisiin lankapuhelimiin sekä Elisa Saunalahti Kotipuhelimiin maksaa 1,01 senttiä/minuutti sekä kiinteä maksu 10,08 senttiä tulee laskuun myös.
- DNA:n Mini Data liittymä on kohtuuhintainen, liittymä maksaa 4,90 euroa/kk, avausmaksu on 3,90 euroa ja soitot sekä tekstiviestit maksavat 7 senttiä/minuutti tai kerta.
- Telian Globetel Perus on halvin puhelinliittymä. Liittymä maksaa ilman nettiä 1,59 euroa/kk ja soitot sekä tekstiviestit 5,9 senttiä/minuutti tai viesti.
Halvin vaihtoehto työssäkäyvälle kuluttajalle on tietenkin työsuhde-etuna käytettävä matkapuhelin. Silloin ei tarvitse maksaa itse puhelinlaskuja, vaan työnantaja maksaa laskun. Yleensä työpuhelimilla ei saa soittaa tai viestitellä yksityispuheluja, ellei työnantajan kanssa ole siitä erikseen sovittu. Myös yrittäjä voi vähentää työpuhelimensa kulut verotuksessa osana liiketoimintaansa. Johtopäätöksenä voi todeta, että Telian Globetel Perus on halvin puhelinliittymä. Tosin hinnat elävät ja muuttuvat, eikä edellisen vuoden hinnat ole välttämättä voimassa tulevana vuonna.