Lennot: Vertaa hinta ja lennä edullisemmin!

Löydä markkinoiden edullisimmat lennot! Kerro meille haluamasi lähtöpaikka ja matkakohde niin pääset etsimään tämän hetken edullisimmat lentoliput.

Vertaahinta.com auttaa sinua vertailemaan hotellit, lennot, laajakaistat, lainat, lehtitarjoukset, puhelinliittymät sekä sähkösopimukset.

lennot

Lentojen vertailu sekä sujuva toimiminen lentokentällä

Moni meistä on sitä mieltä, että matkustaminen tekee onnelliseksi. Joku meistä lähtee löhöilemään rannalle, toinen suurkaupungin sykkeeseen ja kolmas kokeilee rajojaan vuoristoissa tai haiden kanssa sukeltaessa. Näitä matkaajia yhdistää erityisesti yksi merkittävä asia: jokainen haluaa päästä määränpäähänsä nopeasti ja edullisesti. Tähän on yksinkertainen ratkaisu, eli lentojen vertailu.

Lentojen varaaminen voi tuntua monimutkaiselta ja kalliilta. Jos lentoja ei vertaile, saattaa joutua maksamaan ylimääräistä, eikä tämä varmasti kuulu kenenkään matkaajan toivelistalle. Vertailemalla lennot säästät rahaa muuhunkin.

Jos olet kokematon lentomatkailija, nyrkkisääntöinä ovat lentojen vertailu, täsmällisyys ja oikeat matkustusasiakirjat. Hyvät käytöstavat ja kohteliaisuus ovat myös tärkeitä asioita, jotka tekevät sinusta miellyttävän matkakumppanin.

Matkatavaroita pakatessa on hyvä ottaa huomioon säännöt ja säädökset. Jokaisen lentoyhtiön verkkosivuilta löytyy tähän ohjeet. Matkalaukkuun kannattaa laittaa nimikyltti mahdollista katoamista varten.

Apuvälineistä, kuten pyörätuolista, kannattaa ilmoittaa etukäteen, jotta saat avustusta lentokentällä.

Matkustajan muistilista

 • Tarkista, mitä tavaroita voit ottaa mukaan, ja sijoittaako ne käsimatkatavaroihin vai ruumaan
 • Selvitä lähtöselvityksen ajankohta
 • Tarvittaessa varaa autosi pysäköinti
 • Varmista matkustusasiakirjojen voimassaoloaika (joissain kohteissa vaaditaan passia, joka on voimassa minimissään kuusi kuukautta)
 • Punnitse ja merkitse matkalaukkusi
 • Varmista mahdolliset rokotukset ja vakuutukset
 • Varmista, onko viisumille tarvetta
 • Vaihda paikallista valuuttaa
 • Ota asiakirjoista kuvat tai kopiot ja säilytä niitä eri paikassa kuin alkuperäisiä
 • Jos internetiin ei ole pääsyä, lataa kohteesi kartta puhelimeen tai tabletille
 • Ole tarkkana ja pidä hyvää huolta omaisuudestasi!

Suurin osa lentoyhtiöistä kuljettaa myös lemmikkieläimiä joko matkustamossa tai ruumassa. Tämä päätös tehdään lemmikin painon ja koon mukaan. Matkustamossa lemmikin ja kuljetuskopan yhteispaino saa olla maksimissaan 8 kg. Jos on aikeissa matkustaa lemmikkieläimen kanssa, lentovaraus pitää useimmiten tehdä puhelimitse.

On myös hyvin tärkeää ottaa huomioon, että lemmikin kanssa ei saa matkustaa tiettyihin maihin, tai niiden kautta. Tällaisia ovat mm. Iso-Britannia, Hongkong, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Australia. Irlantiin, tai sen kautta saa matkustaa, jos saapuu EU:n sisäpuolelta.

Pitkillä lennoilla kannattaa ottaa ensisijaisesti huomioon mukavuus. Väljä ja mukava vaatetus tekee matkanteosta huomattavasti miellyttävämpää. Lentokoneissa on usein kuiva ilma, joten on suotavaa pakata mukaan huulirasvaa ja käsivoidetta. Korkealla oltaessa elimistö kuivuu nopeasti, joten veden juominen on tärkeää. Alkoholia nauttiessa on suotavaa tilata kylkeen lasillinen vettä.
Tulisia ja raskaita aterioita tulisi välttää jo ennen lentoa. Koneessa kannattaa nauttia terveellisiä ja kevyitä välipaloja.

Paras tapa ajan kuluttamiseen pitkällä lennolla on luonnollisesti nukkuminen. Herkkäunisen kannattaa varata mukaan korvatulpat. Jotkut lentoyhtiöt varustavat matkustajat peitoilla ja tyynyillä, jos edessä oleva matka on pitkä. Useimmat lentoyhtiöt tarjoavat myös lukuisia elokuvia viihdyttämään asiakkaita matkan ajaksi.

Lentojen varaaminen

Sopiva lento kannattaa valita huolella, sillä lennoissa on eroja. Lentomatkan varaamiseen ja vertailuun kannattaa käyttää aikaa. Halvin ei aina välttämättä ole paras vaihtoehto.

Helpoin tapa lentojen vertailuun tapahtuu sivustomme kautta. Syöttämällä lentosi ajankohdan, lähtöpaikkasi ja määränpääsi, näet kaikki lennot ja reitit järjestettynä haluamallasi kriteerillä, oli se sitten hinta, lennon kesto tai sinulle sopivimmaksi katsomamme lento. Näistä voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon, olit sitten budjettimatkailija, mukavuudenhaluinen tai matkustat kiireellä. Meiltä löydät sopivan vaihtoehdon juuri sinulle.

Lähtöselvitys eli check in

On hyvin tärkeää tehdä lähtöselvitys ajoissa. Helpoin tapa lähtöselvityksen tekemiseen on tehdä se internetissä. Tämän voi tehdä jopa 36 tuntia ennen lennon lähtöä. Tämä on luonnollisesti kiireettömin ja jonoton tapa. Internetvaraukseen tarvitset useimmiten varaustunnuksen, jonka saat lennon varauksen yhteydessä. Useimmilla lentoyhtiöillä ja matkatoimistoilla on oma puhelinsovelluksensa, jonka kautta lähtöselvitys tehdään.

Lähtöselvitys on mahdollista tehdä myös perinteisempään tyyliin lentoaseman lippuautomaatilla. Tämä on mahdollista tehdä jopa muutamia tunteja ennen lennon lähtöä lentoyhtiöstä riippuen.
Lähtöselvitys pitää suorittaa lähtöselvitystiskillä, mikäli kaipaat erityistä avustusta, olet yksin matkustava alaikäinen tai mukanasi on lemmikkejä, soittimia tai aseita.

Jos kyseessä on kotimaan lento, kentällä suositellaan olemaan noin 30–45 min etuajassa.
Ulkomaille lentäessä aikaa kannattaa varata noin kaksi tuntia. Euroopan unionin ulkopuolelle matkustettaessa mahdollisen viisumin tarpeesta kannattaa ottaa selvää hyvissä ajoin.

Matkatavarat

Terminaaliin saapuessa aulan valotaululta näkee lentojen numerot. Lentosi numeron avulla löydät oikean lähtöselvityspisteen. Ruumaan menevät matkatavarat viedään lennon numeron mukaiselle hihnalle. Jos matkalippua ei saatu automaatista, tässä kohtaa tarkastetaan passi ja lentokenttätyöntekijä ojentaa matkalipun matkustajalle.

Käsimatkatavaroita pakatessa kannattaa ottaa huomioon, että pakkaa mukaan vain välttämättömän irtaimiston. Lento sujuu mukavammin, kun tilaa on enemmän. Käsimatkatavaroiden yhteispaino lentoyhtiöstä riippuen on noin 8–10kg. On suotavaa sijoittaa suurikokoiset tai painavat käsimatkatavarat ylähyllylle. Muut käsimatkatavarat, kuten käsilaukut, sijoitetaan edessä olevan istuimen alle.

Mukaan otettavista reseptilääkkeistä kannattaa pyytää apteekista todistus väärinkäsitysten välttämiseksi. Varavirtalähteet, kannettavat tietokoneet, kamerat, puhelimet ja muu elektroniikka pitää aina säilyttää käsimatkatavaroissa.

Matkustamoon voi viedä nesteitä korkeintaan 100 ml pakkauksissa. Nämä täytyy sijoittaa litran muovipussiin. Suuremmat pakkaukset on sijoitettava ruumaan. Ruumaan on sijoitettava myös lähes poikkeuksetta kaikki terävät esineet, kuten veitset ja sakset. Myös sähkösavukkeet on pakattava ruumaan.

Matkustamoon saa ottaa yhden tupakansytyttimen (tässä on joitakin poikkeuksia Aasiassa). Neulepuikot ja kynsileikkurin voi pakata käsimatkatavaroihin.

Ruumaan sijoitettavan matkatavaran enimmäispaino on noin 20–30 kg lentoyhtiöstä riippuen. Useimmat lentoyhtiöt määrittävät myös enimmäismitat matkatavaralle. Näistä on hyvä ottaa selvää hyvissä ajoin ennen matkaa.

Lasten kanssa matkustaessa ruumaan voi pakata taitettavat lastenrattaat.

Turvatarkastus

Turvatarkastus on tärkeä toimenpide, jonka tarkoituksena on estää vaarallisten esineiden pääsy lentokoneeseen. Turvatarkastuksen ensimmäinen vaihe on laittaa päällysvaatteet ja muu irtaimisto, etenkin metallinen, koriin, jotta ne eivät laukaise hälytystä. Käsimatkatavarat ja muu irtaimisto läpivalaistaan tässä vaiheessa. Kannettava tietokone, kamera ja puhelin poistetaan laukusta. Tässä vaiheessa myös matkustaja kävelee metallinpaljastimen läpi.

Turvatarkastus tehdään kaikille matkustajille ja heidän matkatavaroilleen lähtöselvityksen jälkeen ja myös ennen kuin matkustaja pääsee porttialueelle.

On tärkeää ottaa etukäteen selvää, mitä tavaroita ja aineita saa kuljettaa mukana. Kannattaa myös selvittää mitä voi kuljettaa käsimatkatavaroissa ja mitkä sijoitetaan ruumaan. Joillakin lentoasemilla esitetään koneeseennousukortti turvatarkastajalle.

Nämä asiat ovat hyvä selvittää jo ennen lentokentälle saapumista.

Lähtöportin selvittäminen

Oikean lähtöportin selvittäminen voi olla haastavaa etenkin, jos lentoasema on suuri ja matkailija kokematon. Kielitaidottomuus saattaa myös hankaloittaa portin löytämistä.

Lähtöportin numero lukee matkalipussasi, mutta tämän voi tarkistaa myös lentokentän valotaululta. On suotavaa olla lähtöportilla hyvissä ajoin. Jokainen matkustaja on itse vastuussa lennolleen ehtimisestä, joten tässä kannattaa olla hyvin tarkkana. Etenkin päiväunia kannattaa välttää odotellessa, sillä lennolta jäämisen riski olisi suuri.

Liiallista alkoholin nauttimista kannattaa myös välttää, sillä tällaisessa tapauksessa matkustajan lennolle pääsy voidaan evätä.

Kun saavutaan lähtöportille, tarkistetaan vielä matkalippu ja henkilöllisyystodistus.

Tarkkaavaisuus, huolellisuus ja terve järki ovat avainsanoja matkaan lähdettäessä. Nämä seikat on suotavaa ottaa huomioon jo matkaa varatessa, ja muistaa, että lentolippujen vertailu onnistuu parhaiten sivustomme vertailun kautta. Vertailemme hintoja jatkuvasti puolestasi, jotta sinä saisit parhaan mahdollisen matkakokemuksen hyvään hintaan.