Lainaa

Lainaa jopa 60 000 euroa. Vertaile lainat ja hae edullista lainaa jo tänään.

Laina on oiva apu, mutta lainaa voi hakea myös liikaa

Suomalaiset hakevat nykyään yhä useammin lainaa. Rahan lainaaminen netistä on todella helppoa, ja käytännössä koko lainaprosessin voi hoitaa nopeasti verkkolomakkeella. Suomessa on kymmeniä lainanantajia, jotka tarjoavat sekä vakuudellisia että vakuudettomia kuluttajalainoja. Lainaa voi käytännössä hakea mihin tahansa tarkoitukseen.

Kulutusluottojen ideana on, että rahaa saadaan käyttöön nopeasti. Lainasummat vaihtelevat muutamasta satasesta aina kymmeniin tuhansiin euroihin saakka. Myös takaisinmaksuajat vaihtelevat. Joskus pieni laina saatetaan maksaa takaisin jo seuraavasta palkasta, kun taas toisinaan lainaa maksetaan takaisin usean vuoden ajan.

Kaikkiaan lainan hakeminen ja saaminen itselleen sopivilla ehdoilla on todella helppoa. Useimmiten kulutusluottoon ei tarvita ollenkaan vakuuksia tai takaajia. Yleensä riittää, että lainanhakijalla on säännölliset tulot ja virheettomät luottotiedot. Joskus vakuudellinen laina saattaa olla koroiltaan edullisempaa lainaa, mutta vakuudettoman kulutusluoton kiistattomia etuja ovat nimenomaan helppous ja nopeus. Siksi moni päätyy joka tapauksessa hakemaan vakuudetonta lainaa. Ennen lainan ottamista kannattaa kuitenkin aina tehdä kattava lainavertailu ja selvittää kaikki lainan kustannukset etukäteen. Pienellä vertailulla on mahdollista löytää itselleen paras laina. Lainaa tulee kuitenkin aina ottaa oman maksukyvyn mukaan, jotta maksuvaikeuksilta voitaisiin parhaan mukaan välttyä. Onneksi lainanantajat ovat Suomessa kuitenkin todella vastuullisia tekijöitä, eikä lainaa koskaan myönnetä maksukyvyttömälle henkilölle.

Laina on velkasopimus: Hae lainaa vain sen verran kuin tarvitset

Kannattaa huomata, että laina on aina velkasopimus. Sopimuksen osapuolina ovat lainan myöntävä yritys sekä tietenkin lainanhakija tai mahdollisesti kaksi lainanhakijaa yhdessä. Lainasopimuksessa määritetään velan ehdot. Velkasopimukseen tulee tutustua huolella, sillä allekirjoittaessaan sopimuksen lainanhakija sitoutuu kaikkiin lainan ehtoihin ja sääntöihin.

Mistä velkasopimus sitten muodostuu? Ensinnäkin velkasopimuksessa määritellään aina lainan korko sekä muut kulut. Lainan todellinen vuosikorko kertoo kerralla kaikki lainan todelliset kustannukset. Lainan nimelliskoron lisäksi lainaan saattaa liittyä erilaisia lainannosto- tai hoitokuluja. Velkasopimuksen kaikki kulut kannattaa käydä huolella läpi, sillä ne saattavat joskus erota paljonkin eri lainanmyöntäjien välillä. Laina maksetaan aina takaisin korkojen kera. Korot saattavat vaikuttaa joskus suurilta, mutta kannattaa muistaa, että lainayhtiöt ovat voittoa tekeviä yrityksiä ja harjoittavat liiketoimintaa. Kukaan ei harjoittaisi tätä toimintaa ilman voittoja. Muutamia vuosia sitten pienille lainoille asetettiin Suomessa korkokatto, joten ihan mitä tahansa korkoa lainasta ei voi pyytää. Lainan kokonaishinta on lopulta kuitenkin monen eri asian summa – lainan koron lisäksi myös takaisinmaksuaika vaikuttaa lainan lopulliseen hintaan.

Lisäksi velkasopimuksessa määritellään lainan takaisinmaksuaika. Kuten mainittu, takaisinmaksuajat voivat vaihdella muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin. Pienissä lainoissa saattaa olla verrattain korkea korko, mutta myös takaisinmaksuajat ovat lyhyemmät. Suuremmissa lainoissa korot saattavat olla maltillisemmat, mutta niitä saatetaan maksaa takaisin jopa 10 vuoden maksuajalla.

Velkasopimus määrittää myös muita lainaan liittyviä ehtoja. Kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, onko lainanhakijalla mahdollisuus pitää maksuvapaita kuukausia tai maksaa laina pois nopeammin, kuin alun perin oli suunniteltu. Kaikki nämä tekijät tulee olla selkeästi esillä velkasopimuksessa. Muista siis ennen kuin otat lainaa, että lainan tulee aina maksaa takaisin korkojen kera!

Laina on mahdollista saada myös ilman vakuuksia, kannattaako hakea vakuudellista vai vakuudetonta lainaa?

Markkinoilla on tarjolla sekä vakuudellisia että vakuudettomia lainoja. Perinteiset pankit myöntävät lainaa yleensä vain vakuudella, mikä tarkoittaa yleensä sitä, että lainanhakijalla tulee olla omaisuutta. Näin ei useinkaan ole, ja tällainen lainanhakuprosessi vie aina hieman aikaa. Vakuudettomissa lainoissa on se etu, että lainan voi parhammillaan saada jopa minuuteissa. Lainanhakijalla ei tarvitse olla omaisuutta kuten asuntoa tai kesämökkiä. Toisaalta monikaan ei edes halua asettaa asuntoa lainan pantiksi. Vakuudettomien lainojen kohdalla riittää, että lainan hakijalla on säännölliset tulot ja virheettömät luottotiedot. Vakuudellisen lainan hyvänä puolena saattaa kuitenkin olla se, että lainan kustannukset voivat olla pienemmät, koska vakuuden kanssa pankilla on pienempi riski lainan myöntämisen suhteen – vakuus kattaa tarvittaessa lainan kustannukset, mikäli lainaa ei makseta takaisin. Vakuudettoman lainan kohdalla korko on rahoituslaitoksen turva, mikäli lainanhakija on kykenemätön maksamaan lainaa takaisin.

Laina on veli otettaessa, velipuoli maksettaessa: Hae lainaa vain jos pystyt maksamaan sen takaisin

Mikäli maksuvaikeuksia ilmenee, kannattaa välittömästi olla yhteydessä lainanmyöntäjään. Maksuaikataulun sekä kuukausittaisten lyhennyserien suuruudesta tai jopa mahdollisista maksuvapaista kuukausista on yleensä helppo sopia lainanmyöntäjän kanssa. Tärkeintä on, että lainanhakija on itse aktiivinen asian sopimisessa ennen kuin ajaudutaan ongelmiin. Suomessa maksuvaikeuksiin on kiinnitetty paljon huomiota, joten yleensä asiat on varsin helppo saada sovittua – ei ole kenenkään etu, että lainaa ei makseta takaisin. Maksujärjestelyjen aikaansaamiseksi on olemassa monenlaisia keinoja. Jos kontolla on esimerkiksi monta lainaa samaan aikaan, kannattaa pohtia lainojen yhdistämistä, jolloin lainan kuluissa voidaan säästää rahaa jopa huomattavasti. Monet lainapalvelut tarjoavat tällaisia järjestelyitä. Lainanmyöntäjät tarjoavat aina myös laadukasta palvelua ja neuvontaa maksujärjstelyiden hoitamiseksi. Ketään ei haluta jättää pulaan, ja kaikki hoidetaan aina ammattimaisesti. Apua lainaongelmiin on siis aina saatavilla. Joskus elämäntilanne saattaa muuttua, ja lainanmaksu viivästyy – tärkeintä on, että asiat hoidetaan kuntoon!

Lue lisää lainoista