Vertaa sähkön hinta nyt sähkövertailun avulla!

Vertaa alhaalla olevat sähkösopimukstarjoukset ja tee sähkön kilpailutus nopeasti ja helposti.

Sähköstä maksaa jokainen

Sähkö on asia, jota ilman emme yksinkertaisesti tule toimeen. Meidän jokaisen kodista löytyy sähköt, eikä päivittäinen elämä oikein onnistuisi ilman niitä. Toki maailmasta löytyy ihmisiä, jotka elävät joko kokonaan tai lähes täysin ilman sähköä, mutta voidaan sanoa, että tämä on hyvin harvinaista. Luotamme sähköön monessa asiassa: se takaa meille valoa, lämpöä, sekä auttaa meitä ruoan valmistuksessa. Se on myös olennainen osa meitä ympäröivässä maailmassa, sillä koko yhteiskunta ja sen toiminta on riippuvaista sähköstä.

Sähköä tarjoaa useampi alan toimittaja ja sitä on saatavilla montaa erilaista. Moni valitsee omalta alueeltaan tunnetun sähköntoimittajan, mutta suosittelemme ehdottomasti tutustumaan useampiin tarjoajiin ennen päätöksen tekemistä. Monet sähköntuottajat tarjoavat sähköä ympäri Suomen, joka tarkoittaa sitä, ettei ole pakko valita juuri sitä oman kaupungin tarjoajaa, jolla saattaa olla paljon suppeampi valikoima vaihtoehtoja kun taas jollakin valtakunnallisella toimittajalla.

Sähköä voidaan tuottaa usealla eri tavalla, kuten aurinkoenergialla, tuuli-, vesi ja ydinvoimalla, tai jonkin polttoaineen palamisenergialla. Jollakin näistä tavoista tuotettu sähkö siirretään tämän jälkeen kohteisiin, kuten kotiin, sähköverkkoa pitkin. Sähköverkko on valtakunnallinen ja toimittaa sähköä useilta tarjoajilta ympäri Suomea.

Sähköä voi tilata myös 100% uusiutuvana

Moni meistä kiinnittää nykyaikana huomiota omaan kulutukseensa ja hiilijalanjälkeensä. Olemme alkaneet arvostaa enemmän ympäristöä ja haluamme omalta osaltamme vaikuttaa planeetan tulevaisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että haluamme tehdä parempia valintoja oman kulutuksemme kautta ja tämä on mahdollista myös sähkön osalta.

Yksi tapa tehdä ympäristön kannalta parempi valinta sähkön osalta on valita uusiutuvaa sähköä. Uusiutuvalla sähköllä tarkoitetaan kaikkea sellaista sähköä, jota saadaan nimensä mukaisesti uusituvista lähteistä. Näitä ovat aurinko-, tuuli- ja vesienergia, sekä maan lämmön tuottama energia. Aikalailla kaikki sähköntuottajat tarjoavat valikoimissaan 100 % uusiutuvaa sähköä, eli jotakin yllä mainituista vaihtoehdoista.

Hinnat vaihtelevat toki eri vaihtoehtojen välillä, mutta eivät kuitenkaan niin radikaalisti, etteikö erityisesti valinnoistaan tietoinen kuluttaja haluaisi valita jotakin uusiutuvan energian vaihtoehtoa. Tämä pätee myös eroihin uusiutuvan sähkön, sekä ei-uusiutuvan sähkön välillä. Uusiutuva sähkö on ehdottomasti tulevaisuutta.

Sähkönsiirtomaksut ovat kallistuneet

Kun puhutaan sähkön hinnasta, on otettava huomioon itse sähkön lisäksi myös verot sekä sähkönsiirtomaksu. Verkkoyhtiöiden välillä on vaihtelevuutta siirtomaksuissa riippuen monestakin eri tekijästä. Siirtomaksuihin vaikuttavat esimerkiksi etäisyydet, sijainti sekä asiakasmäärä. Siirtomaksu koostuu esimerkiksi sähköverkon ylläpidosta, sähkönsiirrosta, valvonnasta sekä mahdollisten vikojen ja tuhojen korjauksesta.

Sähkönsiirtomaksut ovat kallistuneet nopeasti muutamien vuosien aikana ja on arvioitu, että ne saattavat kallistua vielä 10–40 % seuraavien 10 vuoden aikana. Tällä hetkellä siirtomaksun osuus sähkölaskusta on noin kolmannes, mutta voidaan olettaa, että tulevaisuudessa sillä on suurempi osuus sähkölaskussa kallistumisen myötä. Varsinkin, kun erilaisia tapoja sähkön tuottamiseen kehitetään ja parannellaan, voi se vaikuttaa itse sähkön hintaan alentavasti.

Syy siirtomaksujen nousun taustalla on sähköverkkoon tehdyt korjaukset sekä laajennukset. Näillä uudistuksilla on tarkoitus tehdä sähkönjakelusta varmempaa, sekä estää tilanteita, joissa sähköt menevät poikki. Viime vuosina on Suomessa on ollut muutamia tapauksia, kun sähköt ovat syystä tai toisesta poikenneet joiltakin alueilta, sekä ne ovat saattaneet olla poissa pahimmillaan jopa muutamia päiviä.

Kaikki investoinnit sähköverkkoon ovat siis totta kai tervetulleita ja toivottuja, mutta aiheuttavat tietenkin kuluttajassa vastustusta hinnannousujen vuoksi.

Oman sähkölaskun hintaan voi itse vaikuttaa usealla eri tavalla, joista yksi on tietenkin edullisen sähkön ostaminen. Kuitenkin myös omat valinnat päivittäisessä elämässä ovat iso osa kustannuksia, ja niiden avulla voit vaikuttaa alentavasti omaan sähkölaskuusi.

On mahdollista valita sähköä säästäviä ratkaisuja siitä hetkestä alkaen, kun rakennat oman asuntosi. Monet nykypäivänä itse taloa rakentavat asentavat itselleen esimerkiksi aurinkopaneeleja, joilla saadaan tuotettua iso osa talouden sähköstä. Tosin erityisesti Suomen talven aikana saattaa joutua turvautumaan myös vaihtoehtoisiin ratkaisuihin.

Jos et asu omakotitalossa tai kykene muuten vaikuttamaan sähkönkulutukseen tällä tavoin, on mahdollista omilla päivittäisillä ratkaisuilla vaikuttaa sähkölaskun kokoon. Internet on pullollaan erilaisia vinkkejä energiansäästöön, mutta luettelemme tässä nyt muutamia pieniä vinkkejä, joiden avulla voit vähentää sähkönkulutusta.

  • Valmiustilan kytkeminen pois päältä: Tällä tarkoitetaan kaikkien laitteiden, kuten television ja muiden elektronisten laitteiden valmiustilan kytkemistä kokonaan pois päältä. Vaikka valmiustilassa olevat laitteet eivät kuluta hurjan paljon sähköä, muodostuu pienistä puroista suuri joki.
  • Valaistus: Valaistus vie suuren osan sähkölaskusta ja varsinkin talvisin tarvitsemme valaistusta lähes koko päivän. Valaistuksessa voi säästää isojakin summia panostamalla energiansäästölamppuihin sekä erityisesti led-valoihin. Led-valot ovat alkuun suurempi panostus kuin perinteiset lamput, mutta ne maksavat itsensä takaisin pidemmällä aikavälillä.
  • Oma sähkö: Mikäli vain on mahdollista, on aina järkevää korvata edes osa talouden sähköstä omilla vaihtoehdoilla. Näistä tunnetuin taitaa olla aurinkopaneeli, joiden käyttö yleistyy vuosi vuodelta.

Tässä siis sähkönkulutukseen liittyvää tietoa ja vinkkejä, joista toivomme olevan apua sinulle, kun valitset itsellesi sopivaa sähkönlähdettä.

Lue lisää sähköstä