Sähkön hinta

Sähkövertailu - Sähkön hinta

Sähkön hinta

sähkön hintaOletko huolestunut sähkölaskusi suuruudesta ja haluaisit pienentää sähkölaskusi loppusummaa? Tai oletko muutoin kiinnostunut sähkön hinnasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä? Jos sähköön liittyvät kysymykset kiinnostavat, olet lukemassa aivan oikeaa artikkelia. Pureudumme nimittäin tässä artikkelissa sähkön hintaan sekä siihen liittyviin asioihin, jotka vaikuttavat merkittävällä tavalla kuluttajan kuukausittaiseen budjettiin. Moni kuluttaja ei välttämättä tiedä, että sähkösopimuksen kilpailuttamisen avulla voi säästää helposti yllättävänkin paljon, ja saada näin lisää pelivaraa omaan kuukausittaiseen budjettiin. Kerromme artikkelin lopussa, kuinka voit helposti ja nopeasti vertailla sähkön hintaa sekä selvittää, voisitko saada itsellesi nykyistä edullisemman sähkösopimuksen.

Sähkön hinta kwh

sähkön hinta kwhVertailtaessa erilaisia sähkösopimuksia, on tärkeää tietää, kuinka paljon sähkö maksaa per kwh kullakin erilaisella sähkösopimusvaihtoehdolla. Markkinoilta löytyy monia erilaisia sähkösopimusvaihtoehtoja, kuten nimenomaan kerrostaloasujille tarkoitettu vakiosähkö, aurinkosähköllä tuotettu aurinkosähkö, taikka esimerkiksi hiilidioksivapaasti tuotettu sähkö, jonka kwh hinta on 6,25 c ja jonka hintaa päivitetään puolen vuoden välein. Kwh-hinnan lisäksi kannattaa huomioida sähkösopimuksen perusmaksu, joka joissakin sopimuksissa on pyöreä nolla. Lisäksi sähköntuottajat saattavat tarjota erilaisia kampanjaetuja, joiden hyödyntäminen voi tuoda kuluttajalle lisäsäästöjä. Kampanjaetuna saatetaan tarjota esimerkiksi ilmaista sopimuksen aloituskuukautta.

Näiden seikkojen huomioiminen ei aina vielä riitä, vaan on erityisen tärkeää valita juuri omiin tarpeisiin kaikista parhaiten soveltuva sähkösopimus. Edullisin hinta ei välttämättä ole kaikille se kaikista tärkein tekijä, vaan moni kuluttaja on valmis maksamaan sähköstään jopa hieman edullisinta hintaa enemmän, jos siten on mahdollista saada mahdollisimman ympäristöystävällisesti tuotettua sähköä.

Suomalaiset sähköntuottajat ottavat ympäristöasiat huomioon jo melkoisen hyvin, ja kestävän kehityksen periaatteet ovat monen sähköntuottajan ohjenuorina. Myös kuluttajan on hyvä tietää, miten nämä arvot näkyvät yritysten toiminnan tavoitteissa, ja miten yritykset käytännössä pyrkivät saavuttamaan entistä puhtaamman ympäristön sekä koko maailman. On siis tärkeää varmistaa, etteivät yritykset vain lupaa kaikista halvinta hintaa uusien asiakkaiden toivossa, ja etteivät kauniit korulauseet puhtaammasta maailmasta ole vain sanahelinää.

Moni sähköntuottaja on tajunnut, että asiakkaiden ollessa yhä ympäristötietoisempia, voidaan kestävän kehityksen periaatteet nähdä myös suoranaisina kilpailuetuina. Energia-alan muutos tarjoaakin alan toimijoille mahdollisuuden osoittaa, että ne ottavat ympäristöasiat sekä kestävän kehityksen periaatteet tosissaan. Ne voivat esimerkiksi pyrkiä nopeuttamaan muutosta kohti kestävän kehityksen periaatteiden mukaista energiantuotantoa. Keinoina voidaan käyttää esimerkiksi energiajärjestelmän uudistamista, resurssitehokkuuden parantamista sekä älykkäiden ratkaisujen tarjoamista.

Vertailtavana on siis monta asiaa ja kuluttajan pää saattaa mennä nopeasti pyörälle, mutta ei hätää, sillä tilanteeseen on olemassa helppoa ratkaisu, josta kerromme lisää artikkelin loppupuolella. Sähkövertailun tekeminen on nimittäin onneksi tehty helpoksi. Kannattaa kuitenkin ennen vinkin kokeilua lukea koko artikkeli, jotta tiedät, millaisiin asioihin sähkösopimusta valitsevan kuluttajan tulee kiinnittää huomiota.

Sähkön siirtohinta

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi on tärkeää tietää myös paljonko on sähkösopimuksesi sähkönsiirron osuus, jotta osaisit varautua kuukausittaisiin sähkölaskuihisi oikean suuruisella summalla ja budjetoida sähkön osuuden osaksi arjen budjettiasi. Toisaalta on hyvä tietää, että sähkön siirron osuutta et voi kilpailuttaa, sillä paikallinen verkkoyhtiö vastaa siitä joka tapauksessa. Kilpailuttamisessa onkin tärkeintä kiinnittää huomiota sähkön myyntiin liittyvään osuuteen saadaksesi itsellesi mahdollisimman edullista sähköä.

Pörssisähkö

pörssisähköMarkkinoilla tarjotaan myös pörssisähköä, joka sopii erityisen tarkalle taloudenpitäjälle, jolla on aikaa ja kiinnostusta seurata sähkön pörssissä tapahtuvia hintavaihteluita, ja joka haluaa hyötyä näistä vaihteluista. Pörssisähköhinnoitteluun perehtynyt kuluttaja tietää, että jokaiselle sähkönkäyttötunnille on määritelty tietty hinta, ja että tämän hinnan tiedostamisesta voi olla hyötyä oman sähkönkäytön optimoinnissa ja oman sähkölaskun pienentämisessä.

Pörssisähköön liittyvät sähkösopimukset ovat joustavia, eikä niitä ole yleensä sidottu tiettyihin määräaikoihin, mikä tarkoittaa sitä, että kuluttaja voi vapaasta vaihtaa sopimusta milloin tahansa.
On hyvä varmistaa, että oma pörssisähkösopimus on sellainen, että se pyrkii huomioimaan ilmaston. Sekä että sen kautta tarjottava sähkö on tuotettu mahdollisimman ympäristöystävällisesti, esimerkiksi siten, ettei sen tuottaminen kasvata hiilidioksidipitoisuutta ilmassa.

Tällainen sopimus sopii henkilölle, jolla on mahdollisuus käyttää sähköä sen ollessa halvimmillaan, ja joka on halukas näkemään hieman vaivaa sähkölaskussa säästääkseen. Lisäksi tällaisen sopimuksen valitseva kuluttaja tarvitsee käyttöönsä yleissähkömittarin. Pörssisähkösopimus ei siis ole välttämättä sellaisen kuluttajan valinta, joka haluaa päästä sähkösopimusratkaisuissaan mahdollisimman helpolla.

Sähkön spot hinta

sähkön spot hintaSähkön spot-hinnoista puhutaan pörssisähkön puolella ja niillä tarkoitetaan nimenomaan tuntihintoja. Spot-hinnan avulla voit vertailla Suomen tuntihintoja, sekä tarkistaa jopa etukäteen, kuinka paljon sähkö maksaa seuraavana päivänä. Tämän tiedon perusteella sinun on mahdollista suunnitella omaa sähkönkulutustasi siten, että sähkölaskustasi muodostuu mahdollisimman pieni. Seuraavan päivän spot-hintoihin on mahdollista tutustua netissä päivittäin noin kello kahden jälkeen iltapäivällä. Tämän lisäksi päivän spot-hintaa on mahdollista verrata menneisiin hintoihin aina vuoteen 2013 saakka. Näin kuluttaja saa käsityksen siitä, miten sähkönhinta on muuttunut vuosien saatossa, ja miltä sen hintojen kehityskulku näyttää.

Kerrottakoon vielä, että vuotta 2010 voidaan pitää spot-hintojen osalta aivan erityisenä, sillä kyseisen vuoden helmikuussa maamme spot-hinnat hipoivat pilviä. Hurjimmillaan spot-hinnat olivat tuolloin yli 100 c / kwh ja keskihinta kyseisenä kuukautena oli 9,37 c per kwh. Korkeat hinnat leimasivat koko vuotta 2010, ja spot-hintojen osalta vuotta 2010 voidaankin pitää epäonnisena vuotena. Tähän vaikutti moni tekijä.

Ensinnäkin taloudessa nähtiin merkkejä elpymisestä. Tämä nosti sähkön kysyntää teollisuuden parissa. Samaan aikaan Suomessa koettiin kova pakkaskausi, mistä aiheutui runsasta sähkön kysyntää myös kotitalouksissa. Tarjontapuolella taas ei kyetty tarjoamaan edullisempia tuotantomuotoja. Tämä johtui siitä, että osa Ruotsin ydinvoimalaitosten kapasiteetista oli juuri tuolloin osittain poissa käytöstä, koska maassa oli huoltoseisokkeja. Kaiken kukkuraksi juuri kyseisenä ajanjaksona siirtoyhteys, joka liittää eteläisen Norjan Ruotsiin, ei ollutkaan markkinoiden käytössä. Kaikki nämä syyt aiheuttivat hintapiikkejä sähkön hinnassa. Suomen lisäksi hintapiikeistä kärsivät myös Tanska ja Ruotsi.

Jos olet erityisen kiinnostunut sähkön spot-hinnoista, voit ladata kännykkääsi mobiilisovelluksen, jonka avulla on mahdollista seurata spot-hintojen kehitystä. Mobiilisovelluksen käyttäminen on helppoa, eikä käyttäminen ole sidottu aikaan tai paikkaan. Sovelluksen avulla on mahdollista tarkistaa sähkön tämän hetkinen spot-hinta. Tämän lisäksi sovellus auttaa suunnittelemaan käyttäjän sähkönkulutusta tulevina päivinä siten, että se osuisi mahdollisimman optimaalisesti niille vuorokauden tunneille, jolloin sähkön hinta on kaikista edullisinta. Sovellukseen on mahdollista asettaa hintahälytys, joka hälyttää sähköpörssin spot-hinnan ylittäessä sovellukseen asettamasi rajan.

Aivan jokainen kuluttaja ei varmastikaan ole valmis menemään aivan näin pitkälle saadakseen sähkölaskuaan pienennettyä, ja voisi kuvitella että esimerkiksi pienten lasten perheessä spot-hintojen seuraaminen, sekä kaikista edullisimpien sähkönkäyttöaikojen noudattaminen voi olla monesti liian haasteellista. Osa kuluttajista on kuitenkin sitä mieltä, että pörssisähkö tarjoaa heille mahdollisuuksia vaikuttaa omaan sähkölaskuunsa, ja he ovat valmiita näkemään tämän eteen hieman vaivaa.

Myös erilaisten sähkösopimusten vertailu ja kilpailuttaminen saattaa tuntua jo ajatuksena perin haasteelliselta. Hyvä uutinen kuitenkin on, että sivustomme tarjoama sähkön hinnan vertailupalvelu on erittäin helppokäyttöinen, selkeä ja nopea keino vertailla erilaisia sähkösopimuksia. Ja tämä vertailu todella kannattaa, sillä sähkösopimuksen kilpailuttaminen voi tuoda yllättävänkin runsaita säästöjä! Uskallamme jopa väittää, että kaikista parhaiten sähkön hinnan vertaileminen onnistuu sivustomme tarjoamalla vertailulla. Kokeile siis saman tien, löytyykö omasta sähkösopimuksestasi ilmaa, ja aloita sähkön hinnan sekä erilaisten sähkösopimusten vertailu sivustomme näppärän vertailun avulla!