Sähkösopimus

Sähkövertailu - Sähkösopimus

Sähkösopimus ja sen tekeminen

Jokaisella meistä on oikeus sähkösopimukseen, sillä sähkö kuuluu osaksi peruspalveluita, joita ilman olisi varsin hankala elää. Sähköoikeus on lisäksi turvattu Suomen laissa, jonka mukaan vähintään yhden sähkönmyyjän on toimitettava kohtuuhintaista sähköpalvelua asiakkaan asuttamalle alueelle minne tahansa Suomessa. Kyseessä on siis tärkeä oikeus ja sähkösopimuksen tekeminen osuu lähes meille kaikille kohdalle jossain vaiheessa elämää.

Mistä sähkösopimus sitten koostuu ja miten se laaditaan? Mitä sähkösopimuksessa tulee ottaa huomioon, ja mistä löytää kaikkein edullisimman sähkösopimuksen?

Sähkösopimus

sähkösopimusSähkösopimusta ei kannata tehdä harkitsemattomasti, sillä se tuo mukanaan paljon velvollisuuksia. Sopimuksen solmiminen tapahtuu samalla tavalla, kuin minkä tahansa muun palveluntarjoajan kanssa – asiakas ottaa yhteyttä valittuun sähkönmyyjään ja sähkönmyyjä tarjoaa asiakkaalle sähkösopimuksen, jonka allekirjoittaessa asiakas lupautuu sopimuksessa sovellettaviin ehtoihin, siinä missä palveluntarjoaja sitoutuu luvatun palvelun laadun takaamiseen ja ylläpitoon.

Sähkösopimuksessa tulee ilmi, kuka maksaa sähkön, missä osoitteessa ja mihin hintaan. Lisäksi sopimukseen kirjataan ylös sopimuksen muoto, oli kyseessä sitten toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai määräaikainen sopimus. Muita sopimuksesta löydettäviä tietoja ovat muun muassa palveluntarjoajan tiedot, sähkön alkuperä, sopimuksen uusimiseen, keskeyttämiseen ja irtisanomiseen sovellettavat ehdot ja sanktiot, korvaukset ja hyvitykset vahinkotilanteissa sekä kuluttajaan että palveluntarjoajaan sovellettavat ehdot ja oikeudet.

Sopimuksesta tulee käydä myös ilmi mahdollisten ristiriitatilanteiden sovittelu. Näitä ristiriitatilanteita voivat olla esimerkiksi tilanteen, jossa asiakas laiminlyö sopimuksensa jättämällä laskunsa maksamatta tai jossa palveluntarjoaja laiminlyö sopimuksensa väärinkäyttämällä sopimusehtoja. Minkä tahansa sähkösopimuksen ehdot voivat kuitenkin tietyissä tilanteissa muuttua, yleisin muutos sopimukseen on sähkön hinnan nousu tai lasku.

Sähkösopimus heti

sahkösopimus hetiSähkösopimuksen laatimiseen, allekirjoittamiseen ja sähköjen kytkentään menee yleensä päiviä. Siksi uuden sähkösopimuksen laadintaprosessi kannattaa aloittaa jo ennen vanhan sopimuksen raukeamista. Toisinaan haastava elämäntilanne, kuten odottamaton muutto vuokrasopimuksen irtisanomisen jälkeen voi johtaa tilanteeseen, jossa sähköjen kytkentä ja uusi sähkösopimus tarvitaan nopeasti.

Kaikki me tiedämme, että päiväkin ilman sähköä on haastavaa ja toisinaan eteen osuukin tilanne, jossa sähkösopimus on saatava voimaan heti. Sähkösopimuksen voimaanastuminen riippuu usein sähköyhtiöstä, joten henkilökohtainen neuvotteleminen palveluntarjoajan kanssa yleensä auttaa selvittämään, kuinka nopeasti sähköt saadaan uuteen asuntoon tai toimistoon kytkettyä.

Jos tarvitset sähkösopimuksen voimaan heti, palveluntarjoaja veloittaa sinulta yleensä pikakytkentämaksun, joka vaihtelee noin 50-100 euron välimaastossa. Tarkista myös ennen pikakytkennän hakemista, että sähkönmyyjä pystyy tarjoamaan palvelua samalle päivällä, sillä monet sähkönmyyjät ovat riippuvaisia tiettyjen alueiden paikallisista verkkoyhtiöistä. Sähköistä kautta sähköjen pikakytkentä ei yleensä onnistu eli toisin sanoen, jos haluat sähkösopimuksen astuvan voimaan heti, sinun tulee ottaa yhteyttä sähkönmyyjän asiakaspalveluun puhelimitse tai vierailemalla toimistossa henkilökohtaisesti. Ota myös huomioon, että harva asiakaspalvelu on auki viikonloppuisin.

Määräaikainen sähkösopimus

määraaikainen sähkösopimusSähkösopimus, kuten moni muukin nykypäivän sopimus voi olla joko toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Osa suosii määräaikaisia sopimuksia, sillä usein näiden sopimusten hinnat ovat alhaisempia kuin toistaiseksi voimassa olevien sopimusten. Alhainen hinta johtuu siitä, että määräaikaisella sopimuksella kuluttaja sitoutuu tietyn palveluntarjoajan asiakkaaksi määrätyn ajan, siinä missä toistaiseksi voimassa olevat sopimukset voi irtisanoa sopimusehtoja noudattaen lähes milloin tahansa.

Määräaikainen sähkösopimus takaa usein myös vakiohinnan sähkönkulutukselle, jolloin sähkön hinnan nousua ei tarvitse turhaan stressata. Tarkista kuitenkin sopimusehdot tarkasti ennen allekirjoittamista, sillä joissakin tilanteissa myös määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta voi muuttua kesken sopimuskauden.

Määräaikainen sopimus voi siis tulla edullisemmaksi ja suojaa samalla mahdolliselta sähkön hinnan nousulta (tosin asiakas ei myöskään tule hyötymään sähkön hinnan laskusta). Määräaikaisen sopimuksen irtisanominen ennen sopimusajan päätöstä on kuitenkin vaikeaa ja määräaikainen sopimus raukeaa ilman sanktioita lähes aina vain silloin, kun asiakas muuttaa toiseen osoitteeseen. Mieti siis tarkkaan ennen uuden sähkösopimuksen laatimista, hyödytkö enemmän määräaikaisesta sopimuksesta vai toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta.

Edullinen sähkösopimus

edullinen sähkösopimusEdullisuus ja sähkösopimus eivät valitettavasti aina kulje käsi kädessä. Sähkösopimus voi kuitenkin olla myös edullinen, kunhan vain tietää, mistä etsiä. Sähkösopimuksen tekeminen on helppoa, sillä tänä päivänä sopimuksia tarjotaan niin kaduilla, ostoskeskuksissa, netissä kuin puhelinsoitolla. Paras tapa oikean ja tietysti edullisimman sähkösopimuksen löytämiseen ja tekemiseen löytyy usein kuitenkin oman kodin rauhasta, sillä tällöin sinulla on mahdollisuus vertailla eri vaihtoehtoja nykyiseen sähkösopimukseesi, sekä lukea jokaisen tarjouksen sopimusehdot ilman kiirettä ja ulkopuolisia häiriötekijöitä.

Sähkösopimuksen voi siis tehdä helposti netissä ja monet sähkönmyyjät tarjoavat myös ammattimaista asiakaspalvelua puhelimitse. Ennen minkä tahansa sopimuksen allekirjoittamista on kuitenkin enemmän kuin suositeltavaa kilpailuttaa eri sähkönmyyjien tarjoukset. Jos sähkönkulutuksesi on hyvin pieni, kilpailuttaminen voi yleensä tuoda vain muutaman euron säästöjä vuodessa, mutta suomalaisella keskivertoperheellä säästöt voivat nousta jopa useisiin satoihin euroihin vuodessa.

Sähkön hinnan vertailu onnistuu parhaiten sivustomme vertailulla. Sähkövertailu tuo helposti ja nopeasti usean eri sähkönmyyjän tarjoukset samaan paikkaan, josta pystyt kätevästi vertailemaan hintoja ja sopimusehtoja omaan elämäntilanteeseesi ja asumismuotoosi. Vertailu on puolueeton ja tehokas tapa juuri itsellesi parhaimman sähkösopimuksen löytämiseen!