Mokkula

Valoo Netti S - 100/100 Mbit/s - 29,90 €/kk

Kevyeen surffailuun, 1–2 käyttäjälle. *6kk jälkeen 39,90 €/kk

Valoo Netti M - 500/500 Mbit/s - 34,90 €/kk

Koko kodin tarpeisiin, 4+ käyttäjälle. *6kk jälkeen 44,90 €/kk

Valoo Netti L - 1000/1000 Mbit/s - 39,90 €/kk

Koko kodin vaativiin tarpeisiin, 6+ käyttäjälle. *12kk jälkeen 49,90 €/kk

Valoo Netti XL - 2000/2000 Mbit/s - 59,90 €/kk

Tästä ei lopu kaista kesken! Koko perheelle. *24kk jälkeen 79,90 €/kk

Laajakaista - Mokkula

Mokkula sinun tarpeitasi varten

Joku iäkkäämpi ihminen voi ihmetellä, mitä nuoremmat ihmiset tarkoittavat, kun he sanovat, että otetaan mokkula mukaan, koska ei ole tarjolla kiinteää laajakaistaa. Tällainen tarve voi syntyä matkoilla, kesämökillä, hotellissa, majatalossa tai julkisessa kulkuneuvossa. Mokkula on langaton internet-yhteyden muodostava pieni laite eli reititin, joka liitetään tietokoneeseen. Sitä nimitetään myös USB-modeemiksi tai nettitikuksi, riippuen sen ulkonäöstä ja palveluntarjoajasta. Mokkula voidaan liittää tietokoneeseen USB-liittimellä, Ethernet-johdolla tai Wifi-verkon avulla. Mokkuloita on saatavilla ulko- ja sisäkäyttöön.

DNA-yhtiö suosii mokkula-nimeä, koska laite on muodoltaan hieman pyöristetty ja pienen muovikapulan kokoinen ja -näköinen. GSM-verkossa se käyttää EDGE-yhteyttä. UMTS-verkossa se taas käyttää HSPA-yhteyttä. Tavalliselle kaduntallaajalle nämä eivät sano mitään, siksi kannattaa ennen mokkulan hankkimista ottaa yhteyttä asiantuntijaan, joka tietää, millainen mokkulan pitäisi olla määrätynlaisessa tietokoneessa ja käyttötarpeessa.

Tietokone voi olla pöytä-, kannettava- tai tablettitietokone. Mokkulan sisällä on sim-kortti, joka voi olla prepaid- tai sopimuksen mukaan saatu. On olmeassa useita palveluntarjoajia, jotka kaupittelevat erinäköisiä mokkuloita eri käyttöjärjestelmien yhteyteen. Kun asiakas on epävarma, hän voi mennä mokkulamyymälään suoraan kysymään, mikä laite sopisi hänen tapauksessaan tai ottaa yhteyttä myyjiin internetistä löytyvien yhteydenottosivujen kautta. Hän voi soittaa puhelimellaan heille saadakseen suullista tietoa ja neuvontaa. Kun sopiva mokkula on löytynyt, niin avattuaan pakkauksen asiakas noudattaa tarkasti mokkulan asennusohjeita ja pian laite alkaa toimia yhteistyössä asiakkaan tietokoneen kanssa.

4G mokkula

4G mokkula on nopeampi kuin 3G mokkula. Se tarkoittaa sitä, että se on myös kalliimpi vaihtoehto kuin 3G, mutta toimii lähes missä paikassa tahansa. 4G mokkula 60 Mt/s nopeudella mahdollistaa esimerkiksi elokuvien ja videoiden katselemisen vaikka mökillä sujuvasti, kun taas tämä ei onnistuisi 3G laitteella, jonka nopeus on vain 6Mt/sekunti. Jos harrastaa vaikka nettipelejä tai nettirahapelejä, on varminta käyttää 4G mokkulaa. Tulevaisuudessa on tulossa 5G reitittimiä, mutta saa nähdä, milloin ja mitä eroa niissä on 4G reitittimiin nähden.

DNA mokkula

DNA tarjoaa kolmenlaista mokkulaa jokaiseen tarpeeseen, niin sisälle kuin uloskin. Tosin DNA:n ulkomokkula koostuu kahdesta osasta eli ulkoantennista, joka kiinnitetään vaikkapa kesämökin verannan seinälle, ja WiFi-sisäyksiköstä. Laitteiston maksiminopeus on 600 Mbit/s. Sen kertamaksu on myös kallein eli yli 350 euroa. Hyvästä laitteesta kannattaa maksaa. Silloin voi liikkua laajemmalla alueella helposti kannettavansa kanssa. Pienempi yhden laitteen mokkula sisäkäyttöön on halvempi, mutta nopeus onkin vain 150 Mbit/s. Sitten on kalliimpi 4G kotimokkula, jonka avulla voi työskennellä tehokkaasti langattomasti kotona tai mökillä ja sen nopeus on jo 450 Mbit/s. Mokkuloiden kuukausimaksut myös eroavat tehon mukaan. Asiantuntijalta kannattaa tietenkin kysyä, mikä mokkula sopisi juuri sinun tarpeisiisi parhaiten.

Elisa mokkula

Elisa käyttää mokkuloistaan nettitikku-nimitystä ja ne ovat Saunalahti-brändin alaisia. 3G- tai 4G-nettitikun voi ostaa Elisan nettimyymälästä ja heillä on tarjolla jopa 5G Ready nettiliittymäkin. 4G ja 5G-liittymät ovat todella nopeita ja vaihteluväli on sadasta kuuteensataan Mbit/s. Elisalta on saatavilla Prepaid eli etukäteen maksettava nettiasema, tai sitten voi hankkia vuorokausimaksullisen tikun. Tarjolla on myös 4G Super tai Premium+ nettiliittymät. 3G liittymä on halpa, mutta hyvin rajallinen.

Telia mokkula

Telialla on saatavilla mokkuloita jokaiseen tarpeeseen ja hinnat vaihtelevat sen mukaisesti. He ovatkin tehneet asiakkaalle tarvekartoituskyselyn, jossa asiakas voi tarkistaa, mihin hän tarvitsee langatonta nettiyhteyttä. Hän voi tarvita valvontakameraansa nettiyhteyttä omaisuutensa suojaamiseksi tai metsäänsä, laitumelle tai karjasuojaan riistakameraan nettiyhteyden. Valvontakameraa voi siirtää tarpeen tullen eri paikkoihin ja naamioida vaikka linnunpöntön sisälle. Välituntivalvojalla voi olla langaton nettiyhteys. Kun lapset ovat leikkimässä, niin valvontakamera mahtuu vaikkapa laukkuun tai drooniin. Myös ulkomaille matkustava voi hankkia määräaikaisen mokkulan, jossa on nettiyhteys, ja sen voi liittää hotellin tietokoneeseen tai omaan tablettiin.

Helpoiten laajakaistojen vertailu onnistuu sivustomme vertailun avulla. Näin saa kokonaiskuvan tarjolla olevista mokkuloista.