Vertaahinta.com auttaa sinua vertailemaan hotellit, lennot, laajakaistat, lainat, lehtitarjoukset, puhelinliittymät sekä sähkösopimukset.
Telia kiinteä laajakaista
Telia tarjoaa asiakkailleen nykyisin viittä eri laajakaistatyyppiä, joista uusimpana vakaaksi ja nopeaksi luvattu hybridilaajakaista. Kyseessä on uudenlainen laajakaista, jossa yhdistetään kiinteä ja mobiililaajakaista yhdeksi, tehokkaammaksi kokonaisuudeksi. Hybridilaajakaista on tarkoitettu käytettäväksi kotona ja sen luvataan parantavan nettiyhteyksien toimivuutta ympäri Suomen.
Hybridilaajakaistan yhdistäessä kiinteän laajakaistan ja 4G-verkossa toimivan nettiyhteyden, on vakaa peruskäyttö taattu. Tällaisesta nettiyhdistelmästä on myös ammattimaisempaan käyttöön, niin töihin kuin esimerkiksi vapaa-ajan harrastuksiinkin, kuten pelaamiseen. Vakaa ja nopea netti takaa myös miellyttävät katselukokemukset esimerkiksi nettitelevisioista, sillä niin lyhyet videot, sarjat kuin elokuvatkin latautuvat nopeasti ja pyörivät sujuvasti hyvällä laadulla. Kaistaa riittää helposti useammallekin käyttäjälle samaan aikaan.
Jos nopeus on valttia, niin hybridilaajakaistakaan ei pärjää Telian toiselle laajakaistatyypille, valokuitulaajakaistalle. Kun valokuitu viedään suoraan palveluntarjoajalta asiakkaan kotiin asti, on “valonnopea” internetyhteys kokonaan asiakkaan omassa käytössä, eikä sitä siis tarvitse jakaa naapurin kanssa. Telia lupaa, että valokuituyhteys ei pätki, vaikka sitä olisi käyttämässä seitsemän veljestä samaan aikaan. Valokuituratkaisuja suositellaan erityisesti taloyhtiöille, mutta myös pientaloalueille naapuruston yhteishankinnaksi.
Valokuituyhteyden lisäksi Telia tarjoaa perinteisiä kaapeli- ja ADSL-laajakaistoja. Nämä kaapeli-TV-verkossa ja puhelinverkossa toimivat laajakaistaratkaisut ovat suosituimpia kotikäytössä olevia kiinteitä laajakaistoja.
Telialla on lisäksi erityisiä tarjouksia taloyhtiöille. Jos taloyhtiö haluaa tarjota kaikille asukkailleen kiinteän nettiyhteyden, on taloyhtiölaajakaista mainio vaihtoehto. Telia mainostaa taloyhtiöille tarkoitettujen laajakaistojen tulevan jopa puolet halvemmaksi kuin yksityishenkilöille tarkoitetut laajakaistat. Lisäksi taloyhtiön on yleensä mahdollista kokeilla laajakaistan nopeuden lisäämistä ilmaisella kokeilujaksolla. Taloyhtiölaajakaistan piirissä olevat asiakkaat saavat myös monia hyviä etuja muista Telian palveluista ja tuotteista, kuten puhelinliittymistä.
Sonera laajakaista
Telia toimi aiemmin nimellä TeliaSonera vuodesta 2003 vuoteen 2017 asti, joskin logossa luki silloinkin pelkkä “Sonera”, kuten yrityksen nimi oli aiemmin vuosina 1998–2002. Sonera kuitenkin fuusioitui osaksi Teliaa sen osakekannan siirtyessä kokonaisuudessaan Telian omistukseen. Nykyisin yhtiön virallinen nimi on Telia Finland Oyj.
Sonera tarjosi asiakkailleen samat palvelut kuin Telia nykyisin, sisältäen niin mobiili-, kaapeli-, ADSL- kuin valokuitulaajakaistojakin. Uusinta uutta oleva hybridilaajakaista on yksinomaan Telian ajalta.
Telia netti
Telian laajakaistan käyttöön saamiseen kuuluu muutamia vaiheita. Ensin on tarkistettava itseä kiinnostavan laajakaistan saatavuus – kaikkia laajakaistavaihtoehtoja ei ole saatavilla kaikkiin osoitteisiin. Vaihtoehtoja on useita kiinteiden ja mobiililaajakaistojen välillä. Kotiin asennettaviin laajakaistoihin sisältyy yleensä langattoman verkkoyhteyden, eli wifin käyttömahdollisuus.
Kun saatavuus on selvä, valitaan haluttu nopeus laajakaistalle. Nopeuden valintaan vaikuttaa laajakaistan käyttötarkoitus ja -määrä. Jos käyttäjiä on useita tai verkkoon halutaan liittää monia eri laitteita, on kaistaakin oltava enemmän. Kevyeen selailuun, sosiaalisen median käyttöön ja esimerkiksi musiikin kuunteluun riittää Telian “S-paketti”, jonka maksiminopeus on 10 Mbit/s (megabittiä sekunnissa). Isompien tiedostojen lataamiseen, nettitelevision katsomiseen ja muuhun suoratoistoon sopii paremmin jopa 50 Mbit/s nopeuteen kykenevä “M-paketti”. Telia mainostaa asiakkaiden suosikin olevan 100 Mbit/s nopeudella toimiva “L-paketti”, joka toistaa jopa parhainta teräväpiirtokuvaa ja kykenee jakamaan kaistaa sujuvasti useillekin käyttäjille samaan aikaan. Tarjolla on myös XL (200 Mbit/s) ja XXL (1000 Mbit/s) -paketit, jotka on tarkoitettu koko kodin laitteille, vaativampaankin verkkopelaamiseen ja muuhun salamannopean internetin käyttöön.
Käyttöön sopivan nopeuden löydyttyä voidaan siirtyä tilaamaan valittu laajakaista. Tilauksen voi nykyisin hoitaa kokonaan internetissä, tuotteiden kulkiessa asiakkaalle postitse. Myös asennuspalvelu on mahdollista ostaa osaksi tilausta, jos omat taidot tai aika eivät riitä asennuksien tekemiseen. Ennen laajakaistan tilaamista kannattaa kuitenkin vertailla eri palveluntarjoajia ja heidän tarjoamiaan laajakaistoja sivustomme vertailun kautta.