Sähköyhtiöt: Löydä sinulle edullisin sähköyhtiö!

Löydä markkinoiden edullisin sähköyhtiö! Kerro meille postinumero, asumismuoto sekä lämmitysmuoto.

Vertaahinta.com auttaa sinua vertailemaan hotellit, lennot, laajakaistat, lainat, lehtitarjoukset, puhelinliittymät sekä sähkösopimukset.

Sähköyhtiöt

Ihminen on hyvin riippuvainen sähköstä. Jokaisella on kodissaan lukuisia sähkölaitteita ja emme enää edes osaa ajatella elämää ilman niitä. Milloin ladataan puhelinta tai napsautetaan napista televisio päälle. Jääkaappi pitää ruuat kylmänä ja mikroaaltouuni kuumentaa aterian käden käänteessä. Moni asia on tehostunut sähkön myötä ja se onkin välttämättömyys nykyisen yhteiskunnan pyörimiseen.

Sähköyhtiöt tarjoavat kuluttajille sähköä. Sähköä voidaan tuottaa itse, tai sitä voidaan ostaa ja tuoda ulkomailta. Suomessa sähköä tuottavat esimerkiksi monet vesivoimalat, ydinvoimalat ja tuulivoimalat. Suomessa sähköntuotanto ei kuitenkaan kata kokonaan kulutettavaa sähköä, jolloin sähköä pitää tuoda ulkomailta. Sitä tuodaan esimerkiksi Venäjältä, Ruotsista ja Virosta kaapeleita pitkin.

Kuluttajille ei yleensä näy eriteltynä, onko kyseinen sähkö tuontisähköä vai paikallisesti tuotettua. Kuluttaja voi valita, miltä toimittajalta hän sähkönsä hankkii ja voi sitä kautta saada tietoonsa miten sähköä on tuotettu. Sähkön siirron kuitenkin hoitaa aina paikallinen toimija, joten jos asut esimerkiksi Oulussa, niin sähkön siirron sinulle hoitaa Oulun Energia, vaikka olisit ostanut varsinaisen sähköenergian Vantaan Energialta.

Suomalaiset sähköyhtiöt

Kuten yllä jo mainittiin, yleensä löytyy monia paikallisia toimijoita. Etelä-Suomessa, jonne väestö on muutenkin keskittynyt, löytyy tietysti useita eri toimijoita. Monilla sähköyhtiöillä on omia verkkojaan, joiden kautta ne tarjoavat palveluita. Pohjois-Suomessa väestöä ei ole niin tiheästi, joten sähköntarjoajiakaan ei tarvita niin monia. Esimerkiksi Rovakaira on keskittynyt Rovaniemen alueelle ja tarjoaa siellä sähkönsiirtoa. Lisäksi se tarjoaa palveluitaan muun muassa Kittilässä. Oulun alueella vaikuttaa yllä mainittu Oulun Energia, ja varsinaisia kilpailijoita ei alueella ole.

Mitä etelämmäksi Suomea mennään, sitä enemmän löytyy myös sähköyhtiöitä. Ne ovat keskittyneet sinne missä väestökin on. Pääkaupunkiseudulla löytyy esimerkiksi nykyisin suosittu Helen, Vattenfall ja Fortum. Toki nämäkin kaikki tarjoavat sähköä ympäri Suomea. Lisäksi on joitain yhtiöitä, jotka tarjoavat erityisesti jollain tietyllä tuotantotavalla tuotettua sähköä. Tällainen on vaikkapa Kotimaan Energia Oy, jonka sähkö on tuotettu sataprosenttisesti vesivoimalla. Tämä sopii siis hyvin ympäristöasioista kiinnostuneelle kuluttajalle. Lisäksi esimerkiksi Lumo Energia tarjoaa täysin uusiutuvilla tuotantotavoilla tuotettua sähköä, joten näiden yhtiöiden palveluita käyttäessä ei tarvitse pelätä valtavia päästöjä ilmakehään.

Sähköyhtiöt vertailu

Miksi sähköyhtiöitä sitten kannattaa vertailla keskenään? Ensinnäkin hinnoissa voi olla suuriakin eroja ja lisäksi eri sähköyhtiöt tuottavat sähköä eri tavoin. Mikäli sinulle ei ole merkitystä sähkön tuotantotavalla, saatat löytää edullisen sähkötyypin joltain toimijalta.Tämä voi tietysti olla vaikkapa tuontisähköä, jonka alkuperästä ei voida olla ihan täysin varmoja. Vihreät arvot ovat nykyisin kuitenkin pinnalla, joten kaikki sähköyhtiöt tarjoavat jonkinlaisen vihreän vaihtoehdon. Kaikilta yhtiöiltä löytyy jokin sähkötyyppi, joka tuotetaan uusiutuvilla tuotantotavoilla, kuten vaikkapa tuuli- tai vesivoima.

Ydinvoima aiheuttaa yleensä ristiriitoja kuluttajien keskuudessa. Siitä saatava energia on suhteellisen halpaa ja jotkut pitävät sitä ympäristöystävällisenä. Toiset taas ajattelevat ydinvoiman olevan ympäristölle hyvinkin haitallista. Ydinvoima sinänsä ei tuota mitään suoria päästöjä ilmakehään, toisin kuin vaikkapa vanhanaikaiset hiilivoimalat. Ydinenergian tuottamiseksi tarvitaan kuitenkin ydinreaktio, jonka tuotteena on ydinjätettä. Tätä ei voida kaataa viemäriin, vaan se pitää varastoida erikseen rakennettaviin varastoihin. Ydinjäte on radioaktiivista ja siten hyvin myrkyllistä ihmiselle ja kaikelle eloperäiselle. Oikeilla varastointitavoilla ydinjätteestä ei tule suoria päästöjä ympäristöön, mutta aina on olemassa riski ydinvoimalan onnettomuudesta tai varastoidun ydinjätteen vuotamisesta, jolloin ympäristötuho on merkittävä.

Sähköyhtiöt kilpailutus

Miksi oma sähköyhtiö sitten kannattaisi kilpailuttaa? Syy on se, että siinä säästät selvää rahaa. Monilla kuluttajilla on sähkösopimus, joka on otettu useita vuosia sitten eikä siihen ole sen tarkemmin enää palattu. Se voi olla erittäin kallis ja markkinoilla voisi olla jo paljon edullisempikin vaihtoehto. Asumismuodolla tietysti on myös merkitystä. Jos asut pienessä kerrostaloasunnossa, sähkönkulutuksesi todennäköisesti on melko vaatimaton. Monilla taloyhtiöillä onkin yhteinen sähkösopimus asukkaiden kesken, jolloin voidaan säästää sähkölaskussa.

Monet omakotitalot on varustettu kaukolämmöllä, jolloin talon lämmitykseen ei kulu sähköä. Jos omakotitalo on kuitenkin sähkölämmitteinen, niin silloin sähkön kilpailutus on enemmän kuin paikallaan. Voit säästää vuositasolla jopa satoja tai tuhansia euroja, kun kilpailutat sähkösi.

Internetissä toimii nykyisin monia sivustoja, joissa voit vertailla eri sähköyhtiöiden hintoja keskenään.M onet palvelut toimivat sillä periaatteella, että kirjoitat oman osoitteesi hakukenttään ja palvelu kertoo sinulle eri yhtiöiden hintoja kyseiseen osoitteeseen. Tästä voit näppärästi valita sinulle sopivimman vaihtoehdon. Haluatko mahdollisimman halpaa sähköä vai onko vihreä energia sinulle oikea ratkaisu? Haluatko ydinvoimalla tuotettua sähköä? Kaiken tämän näet yleensä vertailusivustoilta ja voit tästä kätevästi siirtyä kyseisen sähköyhtiön omille sivuille ja tehdä sähkösopimuksen. Monilla yhtiöillä pystyy tekemään sopimuksen suoraan nettisivulta, mutta ainakin voit jättää tarjouspyynnön kyseiseen osoitteeseen.

Sähkön vertailu ja kilpailutus on siis tehty todella helpoksi ja nopeaksi. Jokaisen kannattaa käydä kilpailuttamassa oma sähkösopimuksensa ja säästöjä saattaa kertyä enemmän kuin olit ajatellutkaan. Helpoin tapa kilpailuttaa sähkö on käyttää sivustomme vertailua.