Sähkösopimus opiskelijalle

Sähkövertailu - Sähkösopimus opiskelijalle

Opiskelijan opas sähkösopimuksen tekemiseen

Opiskelija-aika on nuorelle ihmisille yksi elämän jännittävimpiä ja tapahtumarikkaimpia hetkiä, jolloin koko tulevaisuus on vielä avoin. Vaikka opiskelijaelämä on nuorelle ihmiselle hauskanpitoa, uusiin ihmisiin tutustumista ja tulevaisuuden ammatin rakentamista, kuuluu myös opiskelijan elämään tiettyjä huolenaiheita ja näistä yksi on omilleen muutto, monille ensimmäistä kertaa elämässä.

Vaikka itsenäistyminen on hieno asia, ensimmäisen asunnon mukana tulee suuri vastuu sekä oman kodin ylläpidosta, laskujen maksamisesta ajallaan että mahdollisesti myös opiskelun ohessa tarvittavan työpaikan hankinnasta. Monille opiskelijoille rahahuolet ovatkin tuttu huolenaihe ja rahatilanne määrää pitkälti mitä mukavuuksia ja palveluita ensimmäiseen asuntoon tullaan hankkimaan. Yksi näistä välttämättömistä mukavuuksista on tietysti sähkö. Millaisia vaihtoehtoja nuorelle opiskelijalle löytyy ja onko opiskelijan mahdollista löytää itselleen perinteistä sähkösopimusta edullisempi versio?

Sähkösopimus opiskelijalle

sähkösopimus opiskelijalleKuukausimaksullinen sähkösopimus on yksi tämän päivän yleisimpiä sähkösopimustyyppejä, mutta pienessä taloudessa asuvalle opiskelijalle se ei aina ole paras vaihtoehto, sillä pienessä yksiössä tai kaksiossa yksin asuva opiskelija kuluttaa nimittäin huomattavasti vähemmän sähköä normaaliin suomalaiseen perheeseen verrattuna. Monet sähkönmyyjät Suomessa tarjoavat juuri tämän takia opiskelijoille kuukausimaksuttomia sähkösopimuksia, joissa lasku voidaan maksaa esimerkiksi vuosikulutuksen mukaan. Jos opiskelijatalouden sähkönkulutus on siis erittäin pientä, kuukausimaksuton sähkösopimus voi tuoda jopa kymmenien eurojen säästöä vuodessa.

Opiskelijalle tarjottavat sopimukset ovat yleensä määräaikaisia ja monet sähkönmyyjät tarjoavat mahdollisuuden myös siirtää määräaikaisen sopimuksen uuteen asuntoon, jos opiskelija sattuu muuttamaan kesken sopimuskauden. Määräaikainen sähkösopimus on myös mahdollista purkaa muuton yhteydessä. Opiskelijalle tarjottavat määräaikaissopimukset ovat perinteisesti 24 kuukauden mittaisia – mitä pidemmän määräaikaissopimuksen opiskelija haluaa laatia, sitä alhaisemman hinnan sähkösopimukselle yleensä saa neuvoteltua.

Määräaikaissopimuksen edullisuuden lisäksi sopimukseen kuuluu kiinteä sähkön hinta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka sopimuskauden aikana sähkön hinta alkaisi nousta syystä tai toisesta, sopimuksen tulee kunnioittaa kiinteää hintaa, joka on sovittu yhdessä asiakkaan ja sähkönmyyjän kanssa ennen sopimuksen allekirjoittamista. Näin ollen opiskelijan ei tarvitse turhaan huolehtia mahdollisesta sähkön hinnan noususta. Sopimusehdot tulee kuitenkin lukea tarkasti ennen allekirjoittamista, sillä toisinaan sähkönmyyjä voi myös varata oikeuden kiinteänkin sähkön hinnan nostamiseen tietyissä erikoistilanteissa.

Opiskelijan elämä on tapahtumarikasta ja eteen saattaa osua myös muutto ulkomaille esimerkiksi vaihto-opiskelijaksi tai työharjoitteluun. Tällöin opiskelija voi myös halutessaan solmia toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, jonka voi sopimusehdoista riippuen irtisanoa jopa muutaman viikon irtosanomisajalla.

Voiko opiskelijan sähkösopimus olla normaalia edullisempi?

Onneksi myös sähkönmyyjät ymmärtävät opiskelijan taloudellisesti haastavan elämäntilanteen ja monet yhtiöt tarjoavat opiskelijalle tuntuvia alennuksia perushintaan. Yhtiöstä riippuen opiskelijan sähkösopimuksen voi saada jopa 25 prosentin alennuksella normaaliin hintaan verrattuna.

Sähkön hinta ei muodostu pelkästään sähkön kulutuksesta, vaan hintaan sisältyvät myös sähkön siirtopalvelusta ja sähköenergian myynnistä koituvat kiinteät kustannukset sähkönmyyjälle. Sekä siirrosta että myynnistä veloitetaan kuukausittain kiinteä perusmaksu, johon lisätään verojen lisäksi käytetyn sähköenergian mukaan määräytyvä kulutusmaksu.

Opiskelijan on myös mahdollista säästää rahaa perusmaksussa, sillä monet sähköyhtiöt tarjoavat määräaikaissopimukseen 6 tai jopa 12 kuukauden perusmaksuttoman ajanjakson, jolloin opiskelija maksaa sähkön hinnasta pelkästään oman kulutuksensa sekä verot. Vuoden perusmaksuttoman sopimuksen tekeminen voi siis tuoda opiskelijan tiukalle budjetille jopa useiden kymmenien eurojen säästöjä.

Ennen sähkösopimuksen solmimista myös opiskelijan kannattaa kilpailuttaa sähkön hinta. Sähkön kilpailuttaminen tapahtuu yksinkertaisesti vertaamalla eri sähkötarjouksia ja tekemällä uusi sähkönmyyntisopimus parhaaksi valitun sähkönmyyjän kanssa.

Sähkön hinnan vertailu onnistuu parhaiten sivustomme vertailulla. Tarvitset vain viimeisimmän sähkölaskusi, mutta kilpailuttaminen onnistuu näppärästi myös ilman sähkölaskua, kun tiedät kohteen osoitteen ja mahdollisimman tarkan arvion sähkön vuosikulutuksesta.