Halpa sähkö: Vertaa hinta ja löydä halvin sähkö!

Halpa sähkö kiinnostaa? Kokeile vertailuamme ja löydä juuri sinulle edullisin sähkösopimus! Voit säästä jopa satoja euroja vuodessa!

Katso vertailu ilman rekisteröitymistä tästä

Vertaahinta.com auttaa sinua vertailemaan hotellit, lennot, laajakaistat, lainat, lehtitarjoukset, puhelinliittymät sekä sähkösopimukset.

> Halpa sähkö

halpa sähkö

Miten löytää halpaa sähköä?

Sähkölaskun suuruus vaihtelee suuresti, riippuen muun muassa asunnon koosta, asukkaiden määrästä ja siitä, mihin sähköä käytetään. Yksiössä yksin asuvan sähkölasku pysyy helposti alle 30 eurossa kuussa, mikäli sähkön pääasialliset käyttökohteet ovat valot, ruuanvalmistus, pyykinpesu ja viihde-elektroniikka. Suurimmalle osalle ihmisistä tämä on ihan maksettavissa oleva summa, vaikka tokikaan säästö ei ikinä olisi pahasta.

Kuitenkin heti, jos sähköä käyttää tuhlaillen tai asunnossa on vaikkapa sauna, joka lämmitetään useamman kerran viikossa, sähkölasku saattaa pompata huomattavasti korkeammaksi. Isommissa asunnoissa ja monen hengen talouksissa sähkölasku saattaa taas varsinkin talvikuukausina olla jopa satoja euroja. Näin varsinkin silloin, jos asunnossa on käytössä sähkölämmitys.

Sähkölasku voi pahimmillaan haukata suurenkin osan kuukausittaisesta budjetista. Tämä vuoksi ei kannatakaan tyytyä sähkön tarjoajien kohdalla ensimmäiseen vastaan tulevaan vaihtoehtoon. Vertailemalla eri vaihtoehtoja löydät halvimman mahdollisen vaihtoehdon, ja voit säästää parhaimmillaan jopa kymmeniä euroja kuukaudessa.

Halpa sähkö

halpa sähköSähkölaskun kokonaishinta koostuu itse sähkön hinnasta, sähkön siirtopalvelusta, arvonlisäverosta ja sähköverosta. Näiden lisäksi sähkön hinnasta sekä siirtopalvelusta maksetaan vielä kiinteä kuukausittainen perusmaksu, joka ei ole riippuvainen siitä, paljonko sähköä on kulutettu. Sähkön siirtopalvelu tulee ottaa aina alueen jakeluverkon omistavalta paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä, joten sähkönsiirron kilpailuttaminen ei valitettavasti ole mahdollista. Tämä on varsin harmillista kuluttajan kannalta, sillä sähkönsiirto muodostaa suuren osan laskusta. Itse sähkö taas muodostaa vain noin kolmasosan kokonaislaskusta. Tästä huolimatta halvan sähkön avulla on mahdollista säästää jopa satoja euroja vuosittain. Sähköyhtiöitä vertaillessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että yhtiön vaihtaminen vaikuttaa tosiaan vain sähkön hintaan sekä mahdolliseen kuukausimaksuun, mutta ei siirtomaksun suuruuteen.

Huomionarvoinen asia kuitenkin on, ettei halvimman hinnan kilowattitunnille tarjoava sähkösopimus tule aina välttämättä edullisimmaksi. Näin varsinkin siinä tapauksessa, mikäli sähkön kulutus on vähäistä, eli yhden tai kahden hengen talouksissa ja pienissä asunnoissa. Kuukausittaisesta perusmaksusta voi toisinaan muodostua suurikin lisä sähkölaskuun, ja joskus voi tulla edullisemmaksi ottaa sopimus, jossa sähkön hinta on hieman kalliimpi, kunhan kuukausimaksu on edullinen.

Kerrostaloyksiössä tai -kaksiossa halvimmaksi tulee yleensä sähkösopimus ilman kuukausimaksua. Jo 4 euron kuukausimaksu tuo 48 euroa lisähintaa vuoden sähkölaskuihin. Vaikka ottaisit kuukausimaksuttoman sähkösopimuksen 5 sentin kilowattihinnalla, tulisi tämä siltikin huomattavasti halvemmaksi kuin kuukausimaksullinen sähkösopimus. Erityisesti kerrostalossa asuvien kannattaa siis muistaa se, ettei kannata tuijottaa pelkästään sähkön hintaa.

Omakotitalossa asuvalle taas tulee lähes poikkeuksetta halvimmaksi etsiä sähkösopimus, jossa itse sähkön hinta on mahdollisimman pieni. Omakotitalossa sähköä kuluu yleensä sen verran paljon, että kuukausimaksun osuus jää melko mitättömäksi kuukausittaiseen sähkön myynti- ja siirtohintaan verrattuna. Tällöin kannattaakin siis valita halvin kilowattituntihinta.

Halvin sähkö

halvin sähköHalvinta sähköä etsivän kannattaa muistaa, että sähkön hinta muuttuu jatkuvasti. Tämä johtaa siihen, että luonnollisesti myös sähköyhtiöiden kuluttajille tarjoaman sähkön hinnat muuttuvat säännöllisesti. Toisin sanoen sopimus, joka oli halvin vaikkapa vuosi sitten, ei olekaan välttämättä enää halvin mahdollinen vaihtoehto. Tämän vuoksi sähkön hintoja kannattaa vertailla, ja sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti.

Sähkön hinnan jatkuva muuttuminen kannattaa ottaa huomioon myös silloin, kun miettii ottaisiko toistaiseksi voimassa olevan vai määräaikaisen sähkösopimuksen. Määräaikaisissa kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa sähkön hinta määräytyy tarjontahetken markkinahinnan mukaisesti. Yhden ja ainoan viikon aikana saman kestoista määräaikaista sopimusta saattaa siis olla myynnissä moneen eri hintaan, ja tämä kannattaakin ottaa huomioon sähkösopimusta hankkiessa. Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa on se etu, että tiedät sopimuksen pituudesta riippuen esimerkiksi vuodeksi tai kahdeksi vuodeksi eteenpäin, kuinka paljon sähkösi tulee kuukausittain maksamaan. Varjopuolena on taas se, että saatat maksaa sähköstä ylihintaa, mikäli sähkön markkinahinnat putoavat sopimuksessasi olevaa kiinteää hintaa huomattavasti alhaisemmiksi.

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa taas sähkön hinta muuttuu sopimuksessa olevien ehtojen mukaisesti. Hinta voi muuttua esimerkiksi kaksi tai neljä kertaa vuodessa. Tämän ansiosta voit välillä saada sähköä hyvin halvalla, mutta välillä taas hinta saattaa jäädä sopimuksestasi riippuen vaikkapa kolmeksi kuukaudeksi tai puoleksi vuodeksi melko korkeaksi. Toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen etuna on kuitenkin se, että sen voi päättää ja vaihtaa toiseen milloin tahansa. Et siis joudu sitoutumaan yhteen sähköyhtiöön pitkäksi aikaa, ja jos markkinoille tulee halvempi sähkyhtiö, voit vaivatta vaihtaa oman sopimuksesi kyseiselle yhtiölle.

Edullinen sähkö

edullinen sähköKaikista edullisimmin sähkökuluissa selviää kilpailuttamalla sähkösopimuksensa. Tällä tavoin pienessäkin taloudessa on mahdollista säästää parhaimmillaan jopa useampi sata euroa vuodessa. Jos olet tyytymätön sähkölaskujesi suuruuteen, tai olet muuten vain harkinnut sähkösopimusten kilpailuttamista, ei tätä asiaa kannata lykätä. Sähkösopimusten kilpailuttaminen ja sähkön hintojen vertailu nimittäin onnistuu sivustomme kautta todella helposti ja nopeasti.